İçindekiler
Hatırlayacak olursanız bundan yaklaşık 2 yıl önce Kasım 2002 döneminde OpenAI tarafından piyasaya sürülen ChatGPT büyük bir sansasyona neden olmuştu. O dönem herkes robotların çok da uzak olmayan bir gelecekte dünyayı ele geçireceğinden artık emindiler. 🙂 Bu bağlamda insanlar, üretken yapay zekânın (Generative AI) aslında ne kadar önemli olduğunu görüp gelecekte neler yapabileceğini konuşur olmuştu. Bunlar konuşulmaya devam ederken ChatGPT’nin gelişmiş versiyonları çıktı ve hatta zamanla yapay zekânın ilerlemesini sağlayan çiplerin üreticisi Nvidia’nın piyasa değerinin hızla yükselmesinde de büyük etkileri oldu. İşte bu büyük olaydan sonra dün yani 27 Ocak’ta Çinli DeepSeek–R1 uygulaması bütün dünyada çok daha büyük bir sansasyona neden oldu. Öyle ya çok daha ucuza ve çok daha gelişmiş bir chatbot olan bu yeni uygulama kimilerine göre Çin’in ABD’ye karşı son dönemde kazandığı en büyük mevziiydi. Hatta kimlerine göre geliştirilmesine sadece 6 milyon dolar harcandığı açıklanan bu uygulama soğuk savaş döneminde Küba’ya Sovyetlerin füze sistemi yerleştirmesi gibiydi.
Şimdi sizi bir sürü çöp bilgiyle doldurup bu yeni uygulamanın açık kaynak kodlu bir dil modeli yani LLM ve onu fonlayanın da hedge fon olan High-Flyer olduğu gibi detay ve gereksiz bilgi vermek istemiyoruz. Yani, temelde bizim analiz edeceğimiz şey; bu devrimin hepimize ve yoldan geçen vatandaşa olası etkileri ve basit, sade tanımı ile potansiyel kullanım alanları olacaktır. Sonuçta yeni yapay zekâ R1 uygulaması ile şimdilik bedavaya çok derin bir bilgi havuzuna erişmemiz mümkün olacaktır.
DeepSeek Nedir? R1 Modele Genel Bakış
Veri analitiği konusu son dönemde iş dünyasında oldukça popüler bir hale gelmiştir. Özellikle verinin çok daha ucuza ve kolay yöntemlerle depolanabilmesi ile bulut teknolojisi de onun kullanımını desteklemiştir. Yani, 90’lı yılların sonunda Amiga disketlere 300 kilobayt depolayabildiğimizi sonrasında da 2000’li yılların başında CD’lere sadece birkaç yüz şarkı sığdırabildiğimizi düşünürsek, bugünkü terabaytların anlamını daha iyi kavrarız. Demek istediğimiz odur ki; bugün bilgiyi çok daha geniş ve neredeyse sınırsıza yakın bir şekilde depolamamız mümkün hale gelmiştir. Bu da “Big Data” yani büyük veri dediğimiz kavramı doğurdu. Bu kavram sayesinde herkesin her türlü bilgisi depolanabiliyor. Veri analitiği sayesinde de bu devasa verilerden anlamlı sonuçlar çıkarıyoruz. Mesela Netflix’in sizin bilgilerinizi analiz edip anlamlı sonuçlar çıkarak en sevdiğiniz filmi ya da kategoriyi size önermesi buna iyi bir örnektir.
İşte bunun çok daha ilerlemiş versiyonu yapay zekâ ile ChatGPT’ydi. DeepSeek hemen onun yerini alır demek doğru olmayacaktır. Öte yandan, ücretsiz olması ile birlikte şirketin misyonunun veriyi herkes için erişilebilir ve kullanılabilir hale getirmek olması çok önemlidir.
DeepSeek R1 nedir diye soracak olursanız en basit haliyle temelde, büyük veri ve üretken yapay zekâ teknolojilerini birleştirip karmaşık verileri anlamlı insight yani iç görülere dönüştürmeyi amaçlar. İşletmelerin, şirketlerin ve şahsıların, veriyi merkeze alan daha doğru kararlar almasını kolaylaştıran Deep Seek, hızlı ve etkili çözümleriyle öne çıkmaktadır. R1 sürümü, özellikle büyük ölçek ve boyutlu verilerle çalışan şirket ve kuruluşlar için geliştirilmiştir. Bu bağlamda ister finans, ister sağlık, isterse eğitim sektörü olsun, farklı alanlardaki kullanıcıların ihtiyaçlarına göre özel çözümler sunmaktadır. Bu sayede, kullanıcılar sadece büyük ve ham veriyi değil, geleceğe yönelik öngörüler, fikirler ve stratejik tavsiyeler de elde edecektirler.
DeepSeek Nasıl Kurulur ve Çalışır? Temel Özellikleri!
DeepSeek kurmak için önce Ollama uygulamasını kurmanız gerekir. Sonrasında içindeki modellerden yani “models” kısmında R1 uygulamasını seçerek kurulumu ücretsiz olarak tamamlayabilirsiniz. Burada sorumluluk ve karar tamamen size aittir. Öte yandan bu uygulama, gelişmiş kapsamlı büyük veri analizi algoritmaları ve altyapısı sayesinde çok büyük miktarda veriyi kısa sürede işleyebilmektedir. Bu algoritmalar, makine öğrenimi ve üretken yapay zekâ teknolojileriyle desteklenerek analizlerin doğruluğunu artırır. Ayrıca, oldukça kolay ve kullanıcı dostu ara yüzü sayesinde karmaşık işlemler bile kolayca gerçekleştirilebilir. Teknolojiye aşina olmayan ve orta yaş üstü kullanıcıları bile, minimum teknik bilgiyle bile platformdan maksimum verim alabilirler.
Bir diğer dikkat çekici özellik ise platformun gerçek zamanlı analiz yeteneğidir. Yani, Deep Seek, veriyi topladığı anda analiz ederek anlık raporlar, analiz ve iç görüler sunar. Bu, özellikle hızlı karar alınması gereken durumlarda büyük bir avantaj sağlar. Özellikle acil durumlarda hızlı kararlar ve aksiyon gerektiren anlarda kendisine danışmak oldukça mantıklı olacaktır. Bu özelliğiyle de rakiplerinden ayrılan bir uygulama olduğunu belirtmek doğru olacaktır.
Uygulamayı indirdikten sonra ücret ödemeden üye olup chatbot gibi yazışmaya ve gereken bilgileri sormaya başlamanız mümkündür. DeepSeek R1, veri toplama sürecini otomatikleştirerek kullanıcıların zamandan tasarruf etmesini sağlamaktadır. Bu manada platform, çok çeşitli veri kaynaklarından bilgileri çekerek alır ve bu verileri otomatize ederek standartlaştırır. Ardından, yapay zekâ destekli modeller devreye girerek veriyi kapsamlı olarak analiz eder ve kullanıcıya anlamlı sonuçlar sunar. Bu süreçte, veri kalitesi ve güvenilirliği öncelikli olarak dikkate alınmaktadır. Sonuçlar kolay bir ara yüzle sunulduğu için kullanıcılar için oldukça anlamlıdır.
Platformun temelinde, derin öğrenme ve makine öğrenimi algoritmaları vardır. Bu teknolojiler, verideki desenleri ve ilişkileri keşfetmeyi mümkün kılar. Kullanıcılar, analiz sonuçlarını görselleştirilmiş raporlar ve grafikler aracılığıyla kolayca anlayabilir. Ayrıca, raporlar otomatik olarak tıpkı yönetici özetleri gibi özetlenerek kullanıcıya zaman kazandırır.
Deep Seek ve ChatGPT Arasındaki Farklar
Bu iki büyük yapay zekâ devi adeta Amerika ile Çin arasındaki ticaret savaşlarına benzer bir teknoloji savaşına neden olacak potansiyele sahiptir. Her şeyden önce bir tanesi şimdilik çok üst düzey hizmetleri bedava olarak sunmaktadır. Bunun yanı sıra R1 uygulamasının rakibine göre yaklaşık %35 daha az sistem ve işlemci gücü kullanması dışında aralarındaki 6 temel farkı sizler için analiz ettik.
1. Temel Amacı ve Kullanım Alanı: Deep Seek R1, büyük veri analitiği yaparak stratejik ile anlamlı ve detaylı iç görüler sunmayı amaçlar. İşletmelerin karar alma süreçlerini iyileştirmek için geliştirilmiştir.Oysa ChatGPT-4o doğal dil işleme üzerine odaklanır ve insan benzeri yazılı ya da sözlü iletişim sağlamak için tasarlanmıştır.
2. Temel Teknoloji Farkı: Deep Seek, makine öğrenimi ve yapay zekâ algoritmalarını veri analitiği ve öngörü modelleri oluşturmak için kullanır. Oysa rakibi, dil modeli üzerine inşa edilmiş olup, metin oluşturma, soruları yanıtlama ve diyalog üretme konusunda uzmandır.
3. Geniş Kullanıcı Kitlesi: R1, daha ziyade büyük veri odaklı kararlar almak isteyen işletmeler, analistler ve akademisyenler için uygunken diğeri geniş bir kullanıcı kitlesine hitap eder ve bireylerin yanı sıra müşteri hizmetleri, içerik oluşturma ve eğitim gibi alanlarda da kullanırsınız.
4. Veri ile Çalışma Yöntemi Farklıdır: ChatGPT-4o zaten önceden eğitilmiş bir modeldir ve kullanıcıdan gelen metinlere dayanarak yanıt verir. Yani, veri analizi yapmaz. Öte yandan yazımıza konu R1 model, kullanıcıların veri yüklemesine ve bu veriler üzerinde özel analizler yapılmasına olanak tanır.
5. Temel Uygulama Alanları: DeepSeek R1,finansal analiz, pazar araştırması, sağlık verisi analizi gibi spesifik veri analitiği gerektiren birçok sektör ve alana uygundur. ChatGPT ise Eğitim, müşteri desteği, içerik üretimi ve bireysel yazılı iletişimde geniş bir kullanım alanına sahiptir.
6. Nihai Çıktı Şekli: R1 modeli daha çok grafikler, tablolar, özet raporlar gibi görsel ve analitik sonuçlar sunarken GPT daha ziyade kendisine gelen sorulara cevap, metin yazımı veya öneri gibi yazılı çıktılar üretir.
DeepSeek Hangi Sektörlerde Kullanılabilir?
Bu büyük teknolojik devrimin daha başlarındayız. Yani belli bir süre sonra daha da gelişecek modellerle kullanım alan ve potansiyelleri artacak olan bu tür botlar, geleceğimizi daha da net şekillendirecektir. Şimdi bu devrim niteliğindeki uygulamanın potansiyel kullanım alanlarını örneklendirerek kısaca açıklamak isteriz.
- Sağlık Sektörü: Örnek vermek gerekirse hastalık teşhisinde yapay zekâ analizi süreci kullanılmaya başlanmıştır bile. DeepSeek, büyük veri kümelerinden hastaların sağlık kayıtlarını ve tıbbi araştırmaları analiz ederek, kanser gibi ciddi hastalıkların erken teşhisine yardımcı olmaktadır. Örneğin, görüntüleme verilerinde anormal hücreleri tespit edebilir.
- E-ticaret: Mesela Amazon ya da Netflix gibi global kuruluşlar kişiselleştirilmiş ürün önerileri için bu tür uygulamaları kullanmaktadırlar. R1 modeli, kullanıcı davranışlarını analiz ederek müşterilere özel ürün önerileri sunmaktadır. Örneğin, bir müşterinin arama geçmişine göre ilgileneceği ürünleri önermek için uygundur.
- Finans ve Bankacılık: Dolandırıcılık tespiti için ya da anomali ve aykırılık tespitinde bu tür uygulamalar çok işe yaramaktadır. Finansal işlemleri analiz ederek şüpheli aktiviteleri tespit etmektedir. Örneğin, bir kredi kartında anormal bir harcama düzeni fark ederek dolandırıcılık riski olan işlemleri işaretler.
- Eğitim Sektörü: Okullardaöğrenci performansı analizi için kullanılma potansiyeli vardır. DeepSeek, öğrencilerin ders materyallerini anlamalarını ölçmek ve öğrenme zorluklarını tespit etmek için uygundur. Örneğin, sınav sonuçlarını analiz ederek hangi konularda zorlanıldığını belirleyebilir. Ayrıca çözüm önerileri de getirecektir.
- Medya ve Eğlence: R1 modeli, anlık olarak ya da belirli zaman aralıklarında sosyal medyada veya diğer dijital platformlarda popüler olan içerikleri tespit etme şansına sahiptir. Ayrıca bu içeriklere uygun yeni içerik önerileri yapaacaktır. Örneğin, analiz ve trend tahmini ile hangi tür videoların izlenme oranlarının arttığını anlık olarak tespit edip raporlama yapma şansına sahiptir.
Neden Deep Seek Kullanmalısınız?
DeepSeek, karmaşık veri analitiği süreçlerini basitleştirerek işletmelerin ve bireylerin stratejik kararlar almasını kolaylaştırır. Bu yeni ve kapsamlı platform, büyük veriyle çalışırken hızlı, doğru ve güvenilir sonuçlar üretir. Kullanıcı dostu ara yüzü, kapsamlı analiz araçları ve yapay zekâ destekli öngörüleriyle R1 modeli, veri analitiği dünyasında öne çıkan bir çözümdür.
R1’i kullanarak sadece mevcut durumu analiz etmekle kalmaz, gelecekteki trendleri de öngörebilirsiniz. Bu, özellikle rekabet avantajı elde etmek isteyen ticari kuruluş ve işletmeler için büyük bir fırsat sunmaktadır. Platformun esnek yapısı sayesinde farklı sektörlerdeki ihtiyaçlarınıza uygun çözümleri kolayca entegre etmeniz mümkündür. Bütün bunlara ek olarak bu yeni ve ücretsiz uygulama, iş süreçlerinizi dönüştürmek ve verimliliği artırmak için mükemmel bir araçtır.
OpenAI devrimini kaçırdıysanız korkmayın. Şu an yepyeni bir devrimin içindeyiz. Unutmayın eğer yeni mezunsanız CV hazırlama aşamasında ya da iş mülakatlarında yapay zekâ ile ilgili bilgilerini konuşturmanız sizi diğer adayların önüne taşıyacaktır. Ayrıca orta yaş bir çalışansanız bu tür teknolojik gelişmelerden haberdar olmak terfi şansınızı arttıracaktır.