noah harari kapak

Noah Harari : En Sıra dışı Tarihçinin Hayatı

İnternette arama motorlarında Profesör Harari biyografilerine rastlarsınız 😊 Noah Harari denince sıklıkla onun İsrail’de doğduğundan ve köken olarak doğu Avrupalı, üç çocuk sahibi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldiğinden bahsedilir. Bu bilgileri zaten her yerde bulabilirsiniz. Onu farklı kılan aslında hayat hikayesinden ziyade onun zihin ve düşünce dünyasının geniş sınırlarıdır. Geçmişi, insanlık tarihini ve aynı zamanda geleceği herkesten farklı okuması ve yaptığı tahminler onu diğer bilim adamlarından ayırmaktadır.

Sahi, ona göre tarım devriminin bütün canlılar için zararlı olduğu ya da gelecekte aslında birçok mesleğin ortadan kalkıp yeni mesleklerin belireceği gibi görüşler herkes için onu farklı ve ilgi çekici kılmaktadır. Tam da bu noktada onun hayat hikayesini kısaca ele alıp görüşlerinden bahsedeceğiz ve son olarak eserlerini liste halinde size sunacağız.

Burada elimizden geldiğinde onun bütün kitaplarını okumuş kişiler olarak onun zihin dünyasını temel alarak biyografisine ışık tutmaya çalışacağız. Bu arada Profesör Noah Harari’nin üç yaşında tek başına okuma yazmayı söktüğü bilgisi gerçekten onun biyografilerinde ön plana çıkmaktadır. 1976 yılında Kiryat Ata isimli İsrail şehrinde doğan Profesör Harari, lisans ve yüksek lisans eğitimini yine İsrail’de Kudüs İbrani Üniversitesinde tamamlamıştır. Sonrasında ise İngiltere’de Oxford Üniversitesinde doktorasını bitirip ülkesine dönmüş ve halen İbrani Üniversitesinde Tarih profesörü olarak çalışmaktadır. Burada belirtmek isteriz ki; bize göre kendisi tarihçi olduğu kadar aynı zamanda filozof ve entelektüel bir düşünce insanıdır.

Tarih, sadece geçmişin değil aynı zamanda değişimin de bilimidir.” diyerek farklı bakış açısını ve zihin dünyasının derinliklerini yansıtan Noah Harari aslında Sapiens ve Homo Deus adlı eserlerinde tarihe, günümüze ve geleceğe çok farklı ve derin bir bakış açısıyla bakmıştır. Bu kitaplarında aynı zamanda hepimize din, para, yaratılış, hukuk ve tarih gibi kavramları yeniden sorgulamamız gerektiğini göstermiştir.

Prof Harari kimdir?

Noah Harari ve Dataism

Noah Harari, eşcinsel olması ve bu tür evliliklere ülkesinde izin verilmemesi nedeni ile eşi Itzik Yahav ile Kanada’da evlenmiştir. Ayrıca Vipassana öğretisi ve felsefesiyle yirmili yaşların ortasında tanıştığını belirten Harari, her gün mutlaka en az 1 saat ayırdığı bu felsefe ve meditasyonun hayata bakış açısını da değiştirdiğini ifade etmiştir. Onun kitaplarında sadece insana değil diğer tüm canlılara ve doğaya olan sevgisi ile saygısı zaten felsefi bir derinliği ve meditasyona dayanan bir kişiliği de yansıtmaktadır. Geçmişe ve yarına bakarken günümüzdeki gelişmeleri de kaçırmayan Harari, Dataism adını verdiği algoritmalara dayalı yapay zekanin hüküm sürdüğü yeni bir çağın başlangıcında olduğumuza sürekli vurgu yaparak “veri” nin ve “veriye kimin sahip olacağı” sorusunun cevaplarının da geleceği şekillendireceğini belirtmektedir. Öte yandan kendisi İsrail’li olmasına rağmen Noah Harari, diğer dinleri olduğu gibi Yahudiliği ve Yahudileri de eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirmektedir.

Harari biyografi

Sapiens adlı kitabında tarım devrimi ile birlikte insanın avcı toplayıcı yapısının yerleşik hayata doğru evirildiğini belirten Harari, bu devrimin insanlık ve diğer canlılar için faydalı olduğu konusunda şüpheleri olduğunu da belirtmiştir. Aynı zamanda Harari, tarım devrimiyle birlikte insanların bazı temel özelliklerinde zayıflamalar olduğu ve artık hayvanları kendilerine hizmet için var olan ikinci sınıf canlılar olarak kabul etmeye başladıklarını belirtmektedir. Homo Deus kitabında temelde insanlığın açlık, savaşlar ve bulaşıcı hastalıklara karşı mücadelesini nispeten kazandığını, artık yeni hedef olarak ölümsüzlük olduğunu vurgulamıştır. Noah Harari, “organizmalar, algoritmalardır.” diyerek gelişen veri bilimi ve biyokimya sayesinde insanlığın ölümsüzlüğe yaklaşabileceğini belirtmektedir. Ayrıca, veriye sahip olanın aynı zamanda insanların aklını ve duygularını kontrol ederek onları bir nevi hack leyebileceği tehlikesinden bahsetmektedir.

Yuval Harari, diğer dünya çapında bilinen ve çok satan kitabı “21.Yüzyıl için 21 Ders” adlı kitabında da günümüzdeki teknolojik gelişmelerin sosyal ve iş hayatımıza yansımalarından bahsetmektedir.

Noah Harari Kitapları Liste

Noah Harari’nin kitapları liberal demokrasinin varlığının ve gücünün çökmekte olduğu bir dönemde gelmiştir. Günümüz düşünce ve bilim insanları “acaba liberal demokrasi bitti mi?” sorusuna yanıt ararken Harari farklı bir bakış açısıyla çıkmıştır. Profesör Harari’ye göre liberal demokrasi günümüzde hala en iyi yönetim biçimidir. Ona göre önce faşizm sonrasında da komünizmin çökmesiyle 1990’ların başında liberal demokrasi rakipsiz kalmıştır. Günümüze kadar da bir şekilde gelmeyi başarmıştır. Bununla birlikte günümüzde çağın koşulları değişmiştir ve onun da güncellenerek yenilenmesi ve güçlenmesi gerekmektedir. Bu kapsamda bakıldığında Harari günümüz modern insanlığına yeni bir yol ve umut kapısı aralamıştır.

Profesör Yuval Noah Harari kitap listesi ise şu şekildedir;

  • Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens (2014)
  • Homo Deus: Yarının Kısa bir Tarihi (2016)
  • 21.Yüzyıl için 21 Ders (2018)
  • 3’lü Kitap Seti
  • Durdurulamayan İnsanlık – Dünyanın Hakimiyetini Nasıl Ele Geçirdik (2022)

Bir yanıt yazın

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön