İngilizce gramer tensler öğren

İngilizce Gramer Öğren ! 5 Adımda Kolay İpuçları

İngilizce öğrenirken öğrencilerin en zorlandıkları konu İngilizce gramer konularını öğrenmek veya çalışmaktır. Hatırlarsanız, İngilizce kelime vocabulary öğrenme konusunu buradaki yazımızda anlatmıştık. Bizler, kariyer basamaklarını tırmanmak isteyen ve kendini geliştirme arzusunda olan öğrenci ve çalışanların İngilizcelerini geliştirmeleri gerektiğini her zaman belirtmekteyiz. Yabancı lisan öğrenmeyi bir bina inşa etmeye benzetirsek dilbilgisi, inşaatın temeli ve kelime bilgisi de iç mimarisidir. Her ikisi olmadan da olmaz ama sadece grameri çok iyi bilerek yurt dışına çıkınca en azından bazı kelimeleri bilerek derdinizi anlatmanız mümkün olacaktır.

Bu noktada şimdi de sizlere en sıkıcı gelen konu olan İngilizce gramer konularını öğrenmenin 5 kolay, pratik ve uygulanabilir yolundan bahsedeceğiz.

gramer öğrenme yolları
  • 1- İngilizce Grameri ders değil eğlence ya da oyun olarak gör!
  • 2- Ezberleme anla!
  • 3- Gramer sürekli çalışma, arada okuma yap!
  • 4- Ana dilinde düşünme
  • 5- Yazı yazarak İngilizce pratik yapın

İngilizce Gramer Eğlencedir!

İngilizce dilbilgisini öğrenmede öğrencilerin ya da çalışanların en çok zorlandıkları konu “odaklanma” dır. Diyeceksiniz ki İngilizce gramer konularını zorlanmadan öğrenmek mümkün değil ama:) Farkındayız evet, konu dilbilgisi olunca işin içine birçok kural ve sıkıcı ezber konuları girer. Bu noktada daha öğrenmeye başlarken vazgeçenler olacaktır. Maalesef gramer öğrenmeden İngilizce öğrenemeyiz 😊 Nasıl bir bina yapılmadan önce ilk iş olarak temel atılıyorsa işte İngilizce öğrenirken de dilbilgisi ile temeli atıp sonrasında İngilizce kelimelerle binayı çıkmaya başlarız.

Bu noktada önce kendimizi ikna etmeliyiz. Yani dilbilgisi konularını bir oyun ya da challenge haline getirmeliyiz. Mesela bir haftada bir İngilizce zamanını/tensini öğrenirsek kendimizi ödüllendirebiliriz. Sonrasında diğer hafta bir tane daha 😊 Toplamda 12 tane İngilizce tensi olduğunu düşünürsek üç ayda zamanları bitiririz. İngilizce gramerin büyük çoğunluğunu da zamanların yani İngilizce tenslerin olduğunu düşünürsek işin büyük kısmını hallettik demektir.

ingilizce gramer öğrenme kolay teknikleri

İngilizce Gramer Ezberleme

Size güzel bir haberimiz var. İngilizce dilbilgisi konularından en temeli olan zamanlar yani tensler aslında 12 adet değil. Temelde geçmiş(past), şimdiki(present) ve gelecek (future) olmak üzere sadece üç tane zaman vardır. Diğerleri bu üç temel zamanın dörder tane olan alt kırılımlarıdır. Yani eğer formülleri ezberlemeye çalışırsanız 12 adet farklı formülü ezberlemeniz gerekir. Bununla birlikte eğer bu temel üç zamanı tamamen anlar ve kavrarsanız, diğer zamanları bu üç temel zaman içinden ezberlemeden kendiniz türetebilirsiniz. Yani İngilizce gramer konularını öğren aşamasına gelince mantık türetmek çok önemlidir.

Aşağıdaki görseli dikkatle incelemenizi öneriyoruz. Past, present ve future tense olan temel üç zamanın mantığını öğrenirseniz gerisi kendiliğinden gelecektir. Yanlardaki fiil çekimlerine de dikkat edin lütfen. Bu görsellerde de göreceğiniz üzere odaklanmanız gereken ilk ve en önemli şey; bu temel 3 zamanın ruhunu kavramaktır. Gerisi zaten zamanla kendiliğinden gelecektir.

Gramer çalışma, okuma yap!

İngilizce dilbigisi öğrenmenin en temel yolu İngilizce reading yani okuma yapmaktan geçer. Temelde yukarıdaki gramer konularına yani zamanlara biraz çalıştıktan sonra size seviyeye uygun kitaplardan kısa da olsa okumalar yapmanızı öneririz. Emin olun hiç okuma yapmadan sadece formülize edilmiş gramer kitaplarında çalışıp gramer testleri çözmek çok verimli olmayacaktır. Maalesef, bir süre geçtikten sonra sadece sıkıldığınızı fark etmekle kalmayıp aynı zamanda “ezberlediğiniz” dilbilgisi konularını ve zamanları unuttuğunuzu da fark edeceksiniz.

Peki ne yapmalı derseniz tabiki seviyemize göre en uygun ve ilgimizi çeken kitaplardan hafif hafif okuma pratikleri yapmalıyız. Örneğin Penguin Readers seviyeye uygun kitaplar listesini buraya tıklayarak açıp ilgimizi çeken bir kitabı satın alabiliriz. (Ya da internetten de bulabilirsiniz) Örneğin seviyeniz başlangıç aşamasına yakın ise level 1 ya da level 2, eğer intermediate yani orta seviye iseniz level 3 hatta level 4 kitapları da okuyabilirsiniz. Bu tür kitaplar sizin hem vocabulary hazinenizi hem de İngilizce dilbilgisi yeteneğinizi pekiştirmek için tasarlanmıştır. Mesela Martin Luther King in hayatını ilgi çekici bulup okurken farkında olmadan gramer yapılarını da okuyup bilinçaltınıza yerleştiriyor olacaksınız. İngilizce gramer konularını öğren dendiğinde okuma kısmını atlamamak gerekir. Penguin Readers sadece örnek olarak verilmiştir. Sizler de arama motorlarına “levelled books” tarzında her seviyeye uygun kitaplar bulabilirsiniz.

gramer öğrenme için 5 kolay ve uygulanabilir tüyo

İngilizce Gramer: Anadilde Düşünme!

Bu konu aslında sadece dil bilgisi öğrenirken değil yabancı dil öğrenim sürecinin tamamında karşılaşılan ciddi bir sorundur. Yani, İngilizce öğrenen kişi o an bir cümleyi anlamaya çalışırken önce ilgili cümleyi ana dilinden İngilizce ’ye çevirmeye çalışır.  Bu İngilizce öğrenme sürecinin başında olan ya da starter seviyesindeki kişilerle çoğunlukla İngilizce seviyesinden bağımsız yabancı dili konuşmaya çalışan birçok kişinin başına gelen bir durumdur.

Bunun çözümü ise dilbilgisi ve genel dil öğreniminin en başından itibaren aradan ana dili kaldırmaktır. Bu süreçte bir İngiliz gibi düşünmeye çalışarak mesela Past Perfect Tense kullanırken ilk önce onun ana dilimizdeki zaman karşılığını düşünüp sonrasında İngilizce’ye çevirmeye çalışmak yerine Past Perfect Tensi ilk öğrenme aşamasında öğrenmekte olduğumuz yabancı dilin kendi mantığında öğrenip sonrasında da o şekilde kullanmalıyız. Örneğin Past Perfect Tense dendiği an aklımıza bu zaman kalıbının “mıştı” ya da “mişti” gibi anadildeki karşılığı yerine iki geçmiş zaman olayından ilk gerçekleşen zaman olarak gelmesini sağlamamız gerekir.

Yani eve geldiğimde, o dışarı zaten çıkmıştı dediğimizde ilk gerçekleşen olay eve gelmemiz değil onun daha öncesinde evden çıkmasıdır. Bu bağlamda eve geldiğimde derken klasik past tense, o çıkmıştı derken past perfect tense kullanırız. (When i came home, he had already göne out.) İşte İngilizce gramer konularını öğren aşamasında bu bilgiler çok önemlidir.

İngilizce seviyeli kitaplar ve hikayeler okuyarak, ayrıca dil bilgisi konularını öğrenme aşamasında anadilimiz ile düşünme mantığından sıyrılırsak zamanla bu özelliği kazanacağımızdan emin olabilirsiniz! İngilizce gramer konularını öğren dendiğinde aklımıza gramer formülleri ezberleme gelmemelidir yani 🙂

Yazarak İngilizce Pratik Yapın!

Önce dilbilgisi konularını çalıştınız. Sonrasında ise seviyeye uygun kitaplar okuyarak İngilizce gramer konularının zihninize iyice yerleşmesini sağladınız. Bu aşamada biraz kelime vocabulary hazinenizi de illa ki geliştirmişsinizdir 😊 Şimdi sıra geldi İngilizce Gramer bilgilerinizi test edip sağlamlaştırmaya. Bu konuyu hatırlarsanız kelime öğrenme aşamasında da dile getirmiştik. Yani yeni öğrendiğiniz zamanları yazarak pratik yaparsanız pekiştirmeniz çok kolay olacaktır.

Bu aşamada tıpkı TOEFL ya da IELTS gibi sınavlarda isteneceği gibi kendi kendinize belirlediğiniz bir konuda önce 100-150 ve sonrasında da 250 kelimelik bir makale ya da hikâye yazmanızı öneriyoruz. Bu hikâyeyi yazarken de öğrendiğiniz İngilizce dilbilgisi konularını hatırlayıp kullanmanız da olmazsa olmazdır. Mesela geniş zamanı yeni öğrendiyseniz bu zamana dair bir yazma pratiği yapmalısınız. Sonrasında past tense lere ait hikayeleri yazıp geçmiş zamanda başınızdan geçen bir olayı yeni öğrendiğiniz zamanla kaleme almanız faydalı olacaktır.

Öğrendiklerinizi İngilizce yazarak kullanırsanız, bu hem bilgilerinizi pekiştirmenizi hem de daha sonrasında yazdıklarınızı okurken hatalarınızı görmenizi sağlayacaktır. Unutmayın araştırmalara göre insan beyni tek boyutlu değil de birden fazla boyutlu çalışırsa çok daha hızlı öğrenir ve zor unutur.

Bir yanıt yazın

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön