kişisel finans yönetimi
İçindekiler
İnsanların günlük hayatta odaklanmayı unuttukları birçok kritik konu vardır. Bu konulardan bazıları onlar için önemsizdir. Bazıları da aslında önemlidir de insanlar bu konuların önemini bir türlü kavrayamazlar. İşte, kişisel finans yönetimi konusu da bu konulardan birisidir. Aslında belki de ilkokuldan itibaren hepimize öğretilmesi gereken böylesine önemli bir konu, çoğu zaman basite indirgenir ya da önemsenmez. Kişilerin aşırı borçlanmasından tutun da borç sarmalından çıkamam sonucunda bunalıma girmek gibi kötü sonuçlara bile yol açma potansiyeli olan bu konu, aslında hepimizin temel seviyeden ileri seviyeye kadar odaklanmamız gereken bir konudur. Konuyu toplumsal açıdan ele alırsak finansal okuryazarlığı düşük olan toplumlarda bir de bireylerin gelir-gider dengesini sağlayamayıp aşırı borçlanması sorunu var ise, bu durum toplumsal ve sosyolojik ciddi sonuçlar bile doğuracaktır.
Bu noktada herkesin üzerine şahsi olarak düşen bazı sorumluluklar vardır. Gelişmiş ülkelerde bireylerin gelirleri görece yüksek olmakla birlikte eğer gelişmekte olan bir ülkede yaşıyorsak, bütçe, harcama dengesi ve tasarruf gibi temel ekonomik konuların bireysel yönetimi konusunda kendimizi geliştirmemiz gerekir.
Kişisel Finans Yönetimi hakkındaki temel konu başlıklarımız şöyle olacaktır:
Şimdi gelin isterseniz bu konular hakkında herkesin anlayacağı temel seviyede bazı açıklamalarda bulunalım.
Evet bu yazıyı okuyorsanız artık “her ay” bir bütçe yapmalısınız. Örneğin her ay sabit bir maaşınız olduğunu düşünelim. Bu aylık gelirinizin her ay yüzde 80’ini harcamaya ayıralım. Kalan yüzde 20’sini de tasarruf etmeyi amaçlayalım. Bu bizim hedefimiz olsun. Sonra da ay sonunda hedefi tutturup tutturamadığımızı takip edelim. Az harcama listesi ve gider kısma yöntemlerinden bahsedeceğiz. Şimdilik kişisel finans yönetimi konusunda aylık bütçe tutmanın çok önemli olduğunu belirtmiş olalım. Eskiden büyüklerimiz bakkal defteri gibi defterlere aylık gelir ve giderlerini yazardılar. Biz artık en basitinden bir excel dosyası tutalım. Bununla birlikte artık dijital çağda olduğumuzu da hatırlarsak size hem Android hem de IOS için çok güzel bütçe takibi aplikasyon veya uygulamaları olduğunu hatırlatmak isteriz.
Harcamalarınızı:
1- Zorunlu-Temel Harcamalar
2- İstekler
3- Tasarruf
olarak kategorize edip her harcamanızı da bu temel üç kategorinin yanına yazarsanız aslında hala tasarruf etmek için alan olduğunu göreceksiniz.
Bu noktada belki size yardımı dokunur diye bazı kişisel istekleri-ihtirasları içeren harcamaları listeleyelim.
Bu listeye siz de kendinize göre maddeler ekleyebilirsiniz. Unutmayın buradaki amacımız yukarıdaki bütün maddeleri hayatınızdan çıkarmanız değildir. Kişisel finans yönetimi çerçevesinde geliriniz giderlerinizi karşılamıyor ve her ay bütçeniz eksiye dönüyorsa, bu maddelerden bir ya da birkaçını değerIendirip artıya geçip hatta tasarruf yapabilirsiniz.
Burada önemli olan bir tasarruf kültürü oluşturmaktır. Bu noktada Japonlar çok bilinen bir örnektir. Japonya’da insanların tasarruf oranları yüzde 40 ve hatta belli dönemlerde yüzde 50’lerdedir. Bu da hem bireysel anlamda ve hem de ülke olarak yatırımlar yaparak kalkınmalarına ve finansal istikrarlarına çok büyük katkılar sağlamaktadır. Tasarruf ve yatırım konusundaki temel yaklaşımınız en küçük tutarları bile ciddiye alarak sürekli kenara koyduğunuzda dönem sonunda ciddi bir birikim elde edeceğiniz olmalıdır.
Nihai olarak konuyu toparlayacak olursak, kişisel finans yönetimi denince akla ilk önce bireysel olarak bütçe oluşturulması gelmelidir. Gelecek dönem gelir ve giderlerinin planlandığı bu bütçede en az yüzde 15-20 bandında tasarruf planı olmalıdır. Bunların takibi için mobil uygulama ve hatırlatıcı kullanmak motivasyonumuzu da arttıracaktır. Sonrasında ise tasarrufların profesyonel yatırım şirketlerine emanet edilmesi en akılcı yöntemdir. Bununla birlikte, şahsi finansal hedefler koymak ve dönemler arasında kademeli eğitimler almak önemlidir. Bu sayede, finansal okur yazarlığını arttırmak bir bütün olarak bireysel olarak finansal yönetim konusunda adımlarımızı tamamlayacaktır.
Globalleşme ve dijitalleşen dünya hayatımıza çok yeni mesleklerle birlikte farklı tanımları da soktu. Bunlardan bazıları…
Globalleşmenin teknolojiyle birlikte zirveye çıktığı günümüzde dijitalleşmenin de günlük yaşantımızın her yanını sardığını hepimiz kabul…
Kabul edelim ki; telefonlarımızı elimizden düşürmediğimiz, günümüzün büyük bir kısmını Instagram'da kaydırarak, Twitter'da gündemi takip…
Hatırlayacağımız üzere bütün dünyayı sarsan pandemi süreci ve sonrasında herkes eve kapanınca e-ticarette büyük bir…
Hatırlayacak olursanız milenyumdan yıllardan önce Amiga 500 tipi oyun bilgisayarcıklarına disketler takar oyunlar oynardık. O…
Borçlar... Bu tek bir adet kelimedir evet… Lakin bu kimimiz için sadece bir kelimeyken, kimimiz…