TOEFL mı yoksa IELTS mi daha kolay hangisine girmeliyim?

TOEFL mı IELTS mi Daha Kolay?

Kariyer gelişimi dendiği zaman yabancı dil öğrenmenin ne kadar önemli olduğunu söylememize gerek yoktur 🙂 Dünyada en yaygın diller arasında birinci sırada olduğunu ve küresel anlamda yaklaşık 1 milyar kişinin İngilizce öğrenmeye çalıştığını da düşünürsek TOEFL, IELTS, TOEIC ve FCE gibi İngilizce yeterlilik (proficiency) sınavlarının önemini daha iyi anlamış oluruz. İngilizce yeterlilik sınavlarına önem veriyor ve özellikle bu tür test sınavlarının/sertifikalarının kariyer yollarında yürürken çalışanlara ciddi katkı sağlayacağına inanıyoruz. TOEFL mı IELTS mi öğrencilerin kafasına en çok takılan sorulardan birisidir.

En kısa yoldan gidecek olursak özellikle Türkiye’de ve USA/Kanada üniversitelerinde ve özel sektörü kuruluşlarında TOEFL sınavının geçerliliği daha fazladır. İngiltere ve Britanya etkisinde olan ülkelerde ve bazı özel kurumlarda ise IELTS hala etkisini sürdürmektedir. Üzerinde güneş batmayan imparatorluk olmuş olmanın verdiği avantajlar lisan açısından İngiltere için hala kendisini göstermekte 🙂

TOEFL mı IELTS mi sorusuna cevap verebilmek için öncelikle “bu sınava giriş amacımız nedir?” sorusuna cevap vermeliyiz. Bilindiği üzere uluslararası ya da ulusal üniversiteler öğrenci kabulünde bu sınavları isteyebilmektedir. Bununla birlikte işe alım sınavlarında ya da mülakat öncesinde bu tür İngilizce yeterlilik sınavları ya da sertifikalarını önemli şirketler tarafından talep edilebilmektedir. Bazı üniversiteler ya da kurumlar TOEFL’ı kabul ederken bazıları ise IELTS’i yeterli görebilmektedirler. Eğer Amerika ya da Kanada’da üniversite öğrenimi görmeyi hedefliyorsanız ya da Türkiye’de önemli kurumlarda kariyer hedefiniz varsa TOEFL sınavına girmeli ve en az 80-85 aralığında bir puan alabilmelisiniz. Ama yine de daha önce belirttiğimiz gibi önemli olan hedefinizin ne olduğudur.

  • TOEFL Amerikan sistemi ve aksanı
  • IELTS British/İngiliz ekolü ve aksanı

Yani öncelikle kendinizi iyi tanıyın ve gelecekte ne istediğinizden emin olun. Kendiniz, hayalleriniz ve gelecek planlarınıza iyice karar verdikten sonra yabancı dil geliştirmeye başlamalısınız. Türkiye’de bu konuda son yıllarda ciddi çalışmalar olduğunu da göz önüne alırsak birçok rakibiniz var demektir. Bununla birlikte öğrenmenin ve gelişmenin sınırı yoktur. Dili sever ve öğrenmek için yeterince çaba harcarsanız emin olun o dil size vefasızlık yapmayacaktır.

Akademik ve Genel İngilizce

Öte yandan gelecekte İngiltere, İrlanda ya da Britanya etkisinde olan bölgelerde üniversite eğitimi alma hedefimiz var ise British Council tarafından düzenlenen IELTS sınavına girmek daha makul olacaktır. 1 ile 9 arasında puanlanan IELTS sınavında 6 ya da 6,5 bandında bir puan alabilmek muhtemelen yeterli olacaktır. İş dünyasında ise IELTS sınavının çok fazla tercih edildiğini söylemek çok doğru olmayacaktır. Yani temelde Amerikan tarzı okul ya da kurumları düşünüyorsak TOEFL, İngiltere ya da Britanya kaynaklı okul ya da kurumları düşünüyorsak IELTS sınavına girmek daha mantıklı olacaktır. Her iki sınavı direkt karşılaştırırsak TOEFL’ın daha yaygın olduğunu da kabul etmek gerekecektir.

Takdir edersiniz ki akademik İngilizce, günlük hayatta kullanılan kelimeleri içeren genel İngilizceye göre çok daha ağır ve zordur. Bu noktada belirtmek gerekir ki TOEFL başlı başına bir akademik İngilizce sınavıyken IELTS’in genel ve akademik olmak üzere iki farklı modülü vardır. Yani eğer üniversite başvurusu için akademik İngilizce sınavına girme zorunluluğunuz yok ise (düşük ihtimal tabi) ve iş için başvurduğunuz kurumun TOEFL puanı zorunluluğu yoksa (daha yüksek ihtimal) IELTS-General English Module sınavına girmeniz daha iyi olacaktır. Genel İngilizce modülü, IELTS-Academic English modülüne göre görece daha kolay gelecektir.

Fark Speaking Bölümü!

Uygulama açısından bakacak olursak TOEFL ile IELTS arasındaki en büyük fark IELTS speaking/konuşma testinin gerçek bir insan ile yapılmasıdır. TOEFL speaking/konuşma testinde ise bilgisayara karşı konuşuyor olacaksınız. Temelde neredeyse bütün İngilizce yeterlilik sınavlarında okuma/reading, dinleme/listening, yazma/writing ve konuşma/speaking olmak üzere dört farklı modülü bulunmaktadır. Hem TOEFL ve hem de IELTS sınavlarında da bu dört modül mevcuttur. Bu modüllerde genel olarak sınavlar arasında büyük farklılıklar bulunmamakla birlikte az önce de belirttiğimiz gibi IELTS sınavında konuşma/speaking bölümünde karşınızda sizi rahatlatan canlı bir insan ile konuşuyor olmanız büyük bir avantajdır.

Ayrıca IELTS listening/dinleme bölümünde Yeni Zelanda, İrlanda veya İngiltere’nin farklı aksanlarıyla karşılaşırken TOEFL listening/dinleme bölümünde daha ziyade Amerikan İngilizcesi aksanı duyuyor olacaksınız. İlk bakışta çok büyük farklılık olarak gelmese de İngilizce Listening çalışan arkadaşlarımız buradaki küçük aksan farklılıklarının dahi soruları yanıtlarken çok önemli olacağını biliyorlardır:) Bu yazıda ilgili sınavların içeriklerinden çok hangisinin daha kolay olabileceği ve hangi adaya uygun olduğuyla sınavlar arasındaki temel farklara dikkat çekmek istedik. Daha önce de vurguladığımız gibi kariyer gelişiminde yabancı dil eğitimi ve bilgisi ile bu bilgiyi belgeye döken İngilizce yeterlilik/proficiency sertifikalarının alınmasını sizlere önermekteyiz.

Kendi kaynaklarından bilgi almak önemlidir. TOEFL hakkında bilgi almak için buraya, IELTS hakkında bilgi almak için lütfen buraya tıklayınız 🙂

Bu sınavlar için İngilizce Kelime Vocabulary hazinenizi geliştirmeniz için hazırladığımız İngilizce Kelime Vocabulary Hazinenizi geliştirmenin 7 kolay yolu yazımızı da okumanızı öneririz. Unutmayın kelime haznesi yabancı dil öğreniminde çimento gibi önemlidir. Çimento olmadan inşaat yapmak mümkün değildir.

Bir yanıt yazın

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön