kariyer için ingilizce

Kariyer için İngilizce : Yaşanmış Gerçek Olaylarla!

Hepimizin zaten biliyor olduğu gibi dünyada her gün yüz milyonlarca kişi İngilizce öğrenmeye çalışıyor. Her geçen gün yabancı dil öğreten kurum sayısı artıyor. Peki, hiç aklınıza öğrenci ya da ofis çalışanı bu kadar çok çalışanın neden İngilizce öğrenmeye çalıştığı sorusu geldi mi? Ya da kariyer için İngilizce konusu olmaz olmaz mıdır diye düşündünüz mü merak ediyoruz. Bu kapsamda yaşanmış örneklerle kariyer için İngilizce olgusunun ne kadar önemli olduğunu belirtmek isteriz.

Dijitalleşen ve yapay zekanın her gün önemi ile kapsamını artırdığı global dünyada teknolojinin iki dilinden birinin matematik diğerinin ise İngilizce olduğunu düşünürsek aslında bu konu hakkındaki bütün soru işaretleri kendiliğinden kaybolacaktır. Yani cep telefonlarımızda kullandığınız mobil uygulamalardan oyunlara, tablet ve bilgisayarlarımızda aşina olduğumuz ve hayatımızı kolaylaştıran uygulamalara kadar neredeyse teknoloji ve yapay zekânın her alanında matematik ve İngilizce bilgisi olmazsa olmazdır.

kariyer için ingilizce öğren

Bu kapsamda belirtmemiz gerekir ki artık yabancı dil öğrenmek hepimizin hayatının tam ortasındadır. Her akşam haberlerde özel okulların yıllık ücretlerine ne kadar zam geldiğini duyarız. Bu özel okulların o kadar pahalı olmasının aslında temel nedeni daha ana sınıflarından itibaren verdikleri yabancı dil eğitimi ve sınıf mevcutlarının ortalama 20-25 kişi olmasıdır. Yani veliler bu yüksek ücretleri aslında çocuklarının erken yaşlarda yabancı dil ve özelde de İngilizce öğrenmelerini sağlamak için vermektedirler. Ayrıca, gerek üniversite öğrencileri ve gerekse de çalışanlar TOEFL ve IELTS gibi İngilizce yeterlilik sınavlarına hazırlık kurslarına da yoğun bir katılım gösterirler. Çünkü herkes bilir ki iyi derecede İngilizce bilginiz varsa hem yurt dışında bir üniversite okuma şansınız artar ve hem de mevcut işyerinizde aldığınız ücret yabancı dil bilmeyenlere göre daha yüksek olur.

kariyer ve ingilizce

Bu bilgiler ışığında artık kabul etmemiz gerekir ki küçük çocuğu olanlar özel okullar vasıtasıyla, yaşı büyük olanlar ise özel kurslar ve yeterlilik sınavları aracılığıyla İngilizce öğrenmeye ya da mevcut dil seviyelerini belgelemeye çalışırlar. Bütün bunlar aslında yabancı dil bilmenin temelde daha iyi bir hayat standardına sahip olmanın bir ön koşuluna dönüşmüş olmasındandır. Yapılan araştırmalara göre Çin ve Hindistan da dâhil edilirse dünyada neredeyse 1 Milyara yakın insan aktif olarak İngilizce öğrenmekte ya da öğrenmeye çalışmaktadır. Rakipleriniz çok, farkındasınız değil mi? 🙂 Bu bağlamda, size kariyer için İngilizce bilmenin faydalarına dair yaşanmış birkaç kariyer olayı aktaracağız.

“Çalıştığım kurumda işe başlamadan önce orta-üstü yani upper intermediate seviyede İngilizce biliyordum ancak TOEFL belgem yoktu. İşe girdikten bir süre sonra çalışma arkadaşlarımın kendi aralarında yaptığı bir konuşmaya şahit oldum. Bu konuşmada İngilizce seviyesi iyi olan ve bu iyi seviyeyi yeterlilik sınavlarıyla belgeleyen arkadaşlarımın aylık maaşlarının belli bir oranda arttırıldığını öğrendim. Yani iyi seviyede yabancı dil bilip bunu Proficiency-Yeterlilik sınavlarından biriyle belgeleyen arkadaşlarım benden daha iyi kazanıyordu. Bunu öğrendikten sonra hemen bir kursa yazıldım ve TOEFL sınavına odaklandım. Belli bir sürenin sonunda kendimi de hazır ve yeterli hissedince (sınav pahalı olduğu için sürekli olamaz bence) TOEFL’a girmeye karar verdim. Sınavdan yeterli puanı aldım ve benim de maaşım belli bir oranda arttı. İtiraf etmem gerekirse üniversitede okurken ve özellikle son yıl neden İngilizcemi daha da geliştirip TOEFL’a girmediğim için hayıflandım.

O dönemlerde oldukça boş zamanım varken işe girdikten sonra bunu yapmak zorunda kaldım ve oldukça da zaman kaybettim. Siz siz olun bu konuyu en geç son sınıfta halledin. Hem kariyer için İngilizce bilmek gerekir hem de bazı durumlarda daha iyi maaş almak için:)”

Böyle olumlu örneklerin dışında tabi özellikle orta yaş çalışanlar için bazı olumsuz örnekler de mevcuttur. Sıradaki örneğimizde İngilizce seviyesi oldukça düşük olan bir arkadaşımızın orta yaşlarında yabancı dille olan mücadelesini okuyacağız.

yabancı dil öğren iş bul

“Uzun yıllardır bir lojistik firmasında çalışıyorum. Aslında şirkette muhasebe departmanında önemli bir rolüm var ve unvanımdan da memnunum. Ama son dönemde şirketimizin büyümesi sonucunda uluslararası bir şirkete satılması gündeme gelmişti. Çalışanlar arasındaki çay kahve sohbetlerinde bu konuyu duyduğumda çok ilgimi çekmemişti açıkçası. Ancak işler gerçeğe dönüp firmamız yabancılara satılınca çalıştığım departmanın müdürü emekli olmaya karar verdi. Bu olayın sonrasında ise muhasebe departmanı ile uluslararası ilişkiler departmanının birleştirilmesine karar verildi. Emekli olan müdürümün yerine de üst yönetimimiz hem muhasebe bilen hem de iyi derecede İngilizce bilip konuşabilen bir Müdür aramaya başladı. İşte en başlarda dikkatimi çekmeyen bu satın alma konusunun şu an tam da ortasındaydım. İşin teknik kısmına hâkimdim ve bence bu pozisyon için en uygun aday bendim. Bu özgüvenle finans direktörümüzden randevu istedim ve randevu tarihi gelince kapısını tıklatıp odasına girdim.

Odadan çıktığımda ise tamamen yıkılmıştım. Finans direktörümüz İyi derecede İngilizce bilmiyor ve konuşamıyor olmamdan dolayı her ne kadar teknik bilgim yüksek de olsa aday olmak istediğim pozisyona şirket dışından birinin atanacağı yüzüme karşı söyledi. Yani, pozisyon gereği yurt dışı ile yazışmalar ve görüşmeler gerekeceği için yabancı dilin olmazsa olduğunu belirtti. Ayrıca, tabi bugüne kadar yaptığım işlerin takdir edildiği yüzüme söylendi. Uzun yıllar boyunca ben muhasebeciyim yabancı dille ilgili bir iş yapmıyorum ve kariyer için İngilizce öğrenmeme gerek yok düşüncemin ne kadar yanlış olduğunu bu acı deneyimle tecrübe etmiş oldum. Odadan çıktığımda artık yaşımın ileri olduğunu düşünerek yabancı dil öğrenmek için çok geç olduğunu düşüncesiyle mevcut görevimde devam etmem gerektiği kararıyla işime devam etmeye yöneldim.”

ingilizce ve kariyerin

Öğrenci de olsanız, beyaz yaka bir ofis çalışanı da olsanız yabancı dil bilginiz gün gelir çok önemli hale gelir. Örnek olaylarda da gördüğümüz üzere kariyer için İngilizce dediğimiz zaman yaş ve meslekten bağımsız olarak her an yabancı dil bilginiz sizi diğer adaylardan ya da çalışma arkadaşlarınızdan hem maaş olarak hem de iş tatmini olarak bir adım ileri taşıyacaktır. Bu arada belirtmek gerekir ki işyerlerinde İngilizce bilgisi sorulurken herkes genelde bir hata yapar. Yani mesela iş başvuru formunda yabancı dil seviyesi kısmına genelde hepimiz “orta” yazar ya da işaretleriz. Bu yanlış bir davranıştır. O formlarda ya da iş başvuru aşamasında aranan yabancı dil seviyesi en az orta seviyede “konuşacak kadar” sahip olunan bir seviyedir. Yani eğer mülakat esnasında konuşma İngilizce ’ye döndüğünde karşıdakiyle mülakatı yabancı dilde sürdürecek kadar lisan bilginiz yoksa o forma orta seviye yazmanızı önermeyiz.

Kariyer için İngilizce dendiği zaman iş başvuru aşamasında genelde yapılan bu hatayı da belirttikten sonra genel bir toparlama yapalım😊

  • Editörlerimizin yaşadığı ya da şahit olduğu yukarıdaki benzer örnek olaylardan yola çıkarak lütfen kendi adınıza ders çıkarın.
  • Yani şu an üniversite birinci sınıfta da olsanız son sınıfta da olsanız, yeterlilik sınavlarıyla belgeleyebileceğiniz ve konuşabileceğiniz seviyede İngilizce seviyesine ulaşmak için çalışmaya başlayınız.
  • Öte yandan şu an beyaz yakalı bir ofis çalışanıysanız da kariyer için İngilizce önemlidir deyip şu andan itibaren öğrenmeye ya da yabancı dilinizi geliştirmeye gayret göstermelisiniz.
  • İngilizce bilmeniz yetmez! Mutlaka konuşabiliyor olmalısınız. Yani speaking kursuna gitmelisiniz:)

Daha önce de vurguladığımız gibi son yapay zekâ gelişmeleriyle birlikte dünya git gide hem dijitalleşiyor hem de robotik teknolojiler hayatımızın her yanını git gide sarıyor. Teknoloji ve yapay zekanın iki dilinin matematik ve İngilizce olduğunu da tekrar belirtmek isteriz. Yani, şurası açıktır ki dünyaya yön vermek isteyen ülkeler ve gelecekte iyi kariyer yapmak isteyen bireylerin matematik ve İngilizce bilgileri onları çok avantajlı hale getirecektir.

Bir yanıt yazın

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön