toefl essay yazma

TOEFL Essay Writing İpuçları! 30 Almak İmkânsız mı?

İngilizce öğrenmenin hem üniversite döneminde hem de iş hayatında önemine daha önce defalarca değinmiştik. Artık bu konuda hem fikir olduğumuza inanıyoruz 😊 O zaman farz edelim ki; okulun son yıllarında ya da hemen sonrasında İngilizce bilginizi iyi bir aşamaya taşıdığınıza artık eminsiniz. Peki buna ben eminim de karşımdaki kurum ya da şirketleri bu konuda ikna etmenin yolu nedir diye düşünüyorsanız cevap aslında basittir. Bu doğrultuda size İngilizce proficiency de dediğimiz yeterlilik sertifikalarından birini almanızı öneririz. Daha önce bu konu hakkında TOEFL mı IELTS mi konulu yazıyı hazırlamıştık. Eğer hangi sınavı almanız gerektiğine emin değilseniz öncelikle o yazıyı okumanızı öneririz. Biz, bu aşamadan sonra sizin TOEFL’a gireceğinizi ve TOEFL Essay yazacağınızı düşünerek yazımıza devam edeceğiz.

toefl essay

Bundan sonraki süreçte karşınıza dört temel yetkinliğinizi de ölçmek çıkacaktır. Yani input dediğimiz okuma ve dinleme yetenekleriniz ile output dediğimiz konuşma ile yazma özellikleriniz bu sınavda ayrı ayrı değerlendirilecektir. Diğer yetkinlikleri şimdilik bir kenara bırakarak yazma kısmından devam edelim. Evet TOEFL da writing section önemli bir konudur. Bununla birlikte akademik makale yazmak ile genel yani gündelik olaylara ilişkin makale yazmak birbirinden çok farklıdır. Biz burada ağırlıklı olarak makale yazmanın mantığından bahsederek bu konu hakkında ipuçları vereceğiz. Bu mantığı öğrendikten sonrasında ise konuları çok farklı olan general ve academic essay yazma kısmı tamamen size düşecektir 😊 Peki sizce hangisi daha kolay diye soracak olursanız aslında mantığını çözerseniz ikisi de eşittir deriz.

Temelde şunu belirtmek gerekir ki; ister integrated writing yani task 1 olsun, ister independent writing yani task 2 olsun, siz aklınızda bir mantık bütünlüğü oluşturup savunduğunuz konuyu kendinizle çelişmeden doğru örnek, veri ve önermelerle desteklerseniz başarılı bir essay yazmış olacaksınız.

Evet arkadaşlar TOEFL’a giriyorsanız zaten yazma yani writing yapacağınızı artık biliyorsunuzdur 😊 Öte yandan 30 puan üzerinden değerlendirilen TOEFL writing kısmında iki farklı bölüm vardır. Bu iki bölüm seçmeli değildir, yani her ikisini de ayrı ayrı yazmak zorundasınız. Ayrıca yazdıklarınızı da birden fazla kişi ve yapay zekâ okuyup sizi puanlıyor. Yani aklınıza bir kişinin sübjektif yorumu sonucu düşük puan alma ihtimaliniz gelmesin. ETS, bu işi son derece profesyonel yapıyor ve TOEFL bütün dünyada son derece yüksek saygınlığa sahip bir sınavdır. Bu noktada geçerliliğinin global anlamda yüksek olduğunu da belirtmek isteriz. Yani siz TOEFL konusunda iyi bir puan alırsanız emin olun bu sizin İngilizce yeteneğinizin gerçekten yüksek olduğuna işarettir.

toefl makale ipuçları

Şimdi de gelelim Task 1 dediğimiz integrated yani bütüncül ya da sentez TOEFL essay yazma aşamasına. Burada adından da anlayacağınız üzere iki farklı görüş ya da konu hakkında bütüncül bir bakış açısı ile değerlendirme yapmanız önemlidir. Bu kısımda bizlere öncelikle okumamız için 2 ile 5 arası paragraf uzunluğunda bir metin veriliyor. Sonrasında ise yine aynı konu hakkında 2 ile 5 dakika arasında sürecek olan bir konuşma dinleyeceksiniz. Buradaki önemli husus, okuduğunuz ve dinlediğiniz içerikler arasında farklılık ya da çelişkiler ile zıt görüşler olma ihtimalidir. Burada dinleme esnasında notlar almanızı öneririz. Sonuçta okuma metnine arada dönüp bakma şansınız var. Bu iki süreç sonrasında sizden konu hakkında düşüncelerinizi içeren 200-250 kelime arası bir essay yazmanız istenecektir. Burada iki tarafın da görüşlerini kendi üslup ve kelimelerinizle tek bir çatı altında toplamanız ya da bir karşılaştırma yapmanız mümkündür. İkisi arasındaki farklılıkları tespit etmeniz bu aşamada çok önemlidir.

Her ne kadar aşağıda genel olarak ipuçlarını toparlayacak olsak da bu task 1 aşamasında güzel bir gramer kullanmayı, kelimeleri seçerken mesela important yerine crucial ya da vital gibi farklı sıfatlar da kullanmayı unutmayın. Bu sayede İngilizce vocabulary hazinenizi de karşı tarafa göstermiş olacaksınız.

integrated makale tüyolar

TOEFL da bağımsız yani independent makale yazma kısmı Task 2 olarak geçmektedir. Buradaki independent kelimesi aslında task 1’de dinlediklerinize bağlı kalırken burada bağımsız bir şekilde TOEFL essay yazmanızı temsil etmektedir. Yaklaşık 300-350 kelime arası sürmesi beklenen bu kısım ilk aşamaya göre biraz daha zorludur. Her şeyden önce size karşılaştırmalı bir konu verilecektir. Örneğin; “şehir hayatı ile köy hayatı arasındaki farklılıkları belirterek hangisinin daha iyi olduğunu” analiz etmeniz güzel bir task 2 konusudur. Başka bir örnek vermek gerekirse; “ülkeler eğitime mi yoksa sağlığa mı daha yüksek bütçe ayırmalarıdır ve nedenleriyle hangi görüşür desteklediğinizi açıklayınız” da güzel bir essay konusudur. Burada bizim sadece örnek verdiğimizi, TOEFL essay kısmında akademik konular geleceğini unutmayınız. Bu iki örnekten anlayacağınız gibi burada doğru bir cevap yoktur. Yani argumantative essay da dediğimiz bağımsız TOEFL makale yazımında önemli olan her iki konu hakkında da yorumda bulunup bunlardan daha güçlü savunduğunuzu tercih etmenizdir. Yani tutarlı olmak çok önemlidir.

Bu açıdan bakacak olursak mesela makaleniz boyunca eğitimin öneminden bahsedip sonuç aşamasına gelince hükümetlerin sağlığa daha çok para harcaması gerektiğini belirtmeniz tutarsız olacaktır. Bu noktada ne kadar iyi gramer kalıpları kullanırsanız kullanın ve ne kadar derin İngilizce kelimeler seçerseniz seçin bu durum, essayde bütüncül bir muhakeme yeteneği kullanamadığınız için düşük puan almanıza neden olacaktır. Bu bağlamda, genelde tavsiye edilen iki paragraf bir fikri savunup sadece bir paragraf da zıt görüşten bahsedip sonuç kısmında da daha önceki iki paragrafta savunduğunuz ana görüşünüzü destekleyerek makaleyi bitirmenizdir. Önemli bir hususu da şudur ki; bu şekilde bir taslağı aslında kafanızdan ya da not alarak makaleyi yazmaya başlamadan önce kurmanızın kritik olduğudur. Bu doğrultuda, TOEFL essay yazarken bütüncül bir bakış açısıyla belli bir program ve taslak üzerinden tutarlı bir sonuca varmanız alacağınız puanı artıracaktır.

toefl makale ipuçları

Task 2 yani independent essay writing kısmında çok önemli olan bir konuda iddianızı ya da desteklediğiniz görüşü gerçek hayattan en az bir örnekle desteklemenizdir. Mesela eğitimin öneminden bahsederken eğitimsiz toplulukların yaşadığı sorunlardan ya da eğitimin topluma kattıklarından örnek vermeniz dikkat çekecektir.

Akademik makale yazmak genel essay writing aşamasından biraz daha zordur. Bununla birlikte daha önce de belirttiğimiz gibi makale yazmanın ortak bazı kuralları vardır. Bu kurallara uyduğumuzda TOEFL essay yazmak da writing bölümünden 30 tam puana yakın bir puan almak da (tam puan neden olmasın!) çok zor değildir. Sonuçta değerlendirmede yapay zeka kullanılsa da en az iki gerçek insan bu makaleleri okuyarak puanlayacaktır. Güzel ve kaliteli essay yazarsanız emin olun tam puan almanız imkânsız değildir.

Şimdi son olarak writing aşamasında hem task 1 hem de task 2 de ortak olarak dikkat etmeniz gereken bazı konulara kısaca değineceğiz.

task 2 makale tüyoları
  • Bağlaç kullanmaya özen gösterin. Yani zıt bir görüş savunmadan önce cümleye mesela on the other hand, contrarily veya on the contrary gibi aksi görüşü ima eden bağlaçlar ile başlayın.
  • Good, bad, important gibi basit kelimeler yerine abartıya kaçmadan vital, perfect, unbelievable gibi farklı sıfatlar ve kelimeler kullanarak İngilizce vocabulary gücünüzü sergileyin.
  • Farklı gramer kalıpları kullanın. Mesela farazi bir durumdan bahsederken if conditional 2 deki kalıbı kullanmanız hoş olacaktır. Örneğin “If i were you, i would go there” gibi ya da conditional 3 teki gibi “if i hadnt been there, i would not have been sick” gibi farklı kalıpları “doğru” yerlerde kullanırsanız geniş ve kaliteli gramer kullanmaktan TOEFL essay için iyi puan alma ihtimaliniz yüksektir.
  • Özellikle task 2 independent essay içerisinde savınızı ve görüşünüzü destekleyecek nitelikte örnek olaylar vermeniz puanınızı arttıracaktır.
  • Makalenizin genel konusu ve sonuç bölümü birbiriyle tutarlı olmalıdır. Yani bütüncül bir bakış açısıyla konuyu değerlendirin. Yazınız boyunca örneklerle bir görüşü destekleyip son final paragrafta tam tersi görüşten bahsetmeniz mantık bütünlüğünü bozacaktır.
  • Essay writing aşaması bitince mutlaka en az bir defa da olsa yazdıklarınızı okuyun. Nasılsa bilgisayarda yazdığınız için hatalı kelimeleri ya da cümleleri gerekirse değiştirme şansınız olacaktır. Kendi yazınızı okurken eleştirel bir gözle bakın ve gerektiğinde değiştirmekten kaçınmayın.

Bir yanıt yazın

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön