Kariyer Yazıları

İşten Çıkış Görüşmesi : Çıkış Mülakatı Soru Örnekleri

Mülakatlar iş hayatımızın her alanında karşımıza çıkan olgulardır. Özellikle, işe giriş aşamasında birçok kurum çeşit çeşit mülakatlar yapmaktadır. Daha önce “Mülakat Türleri ” başlıklı yazımızda işe giriş aşamasında karşımıza çıkan mülakatlar gibi mülakat çeşitlerinden bahsetmiştik. Şimdi ise sıra spesifik mülakat türlerinden biri olan işten çıkış görüşmesi ya da çıkış mülakatı olarak da tanımlayacağımız kavram hakkında detaylı bilgi vermeye geldi. Bu kavramları bilmek gelecekte size iş fırsatları açısından çok avantajlar sağlayacaktır. Herhangi bir iş görüşmesinde ya da kpss mülakatında bu kavramlardan konu açılırsa bir iki laf etmek size gerçekten artı sağlayacaktır.

Unutmayın ki A grubu ya da üst düzey yöneticiliği de kapsayan iyi işler için devlet ya da kurumlar kendini geliştirmiş, entelektüel seviyesi yüksek ve yabancı dili olan adayları değerlendirmek isterler. Haklılar da, siz olsanız siz de kendi kurumunuzda bu tür yüksek potansiyelli çalışanları üst düzey pozisyonlar için değerlendirmek isterdiniz. Bu bağlamda dünyada son dönemde sessiz istifa kavramıyla birlikte moda olan çıkış mülakat konusunun detaylarından bahsetmek isteriz.

İşten Çıkış Görüşmesi Nedir? Doğru Adımlar ve Başarı

Çıkış mülakatı ya da “işten çıkış görüşmesi” aslında işe giriş mülakatı ya da iş görüşmesinin anlam olarak tam tersine denmektedir. Şurası açıktır ki; kurumlar bizi işe alırken kişisel ya da profesyonel özelliklerimizi tanımak ve iş tanımına uygunluğumuzu anlamak isterler. Tıpkı bunun gibi kurumlar işten ayrılırken neden işten ayrılmak istediğimizi tespit etmek için işten çıkış görüşmesi yapmak isterler. Özellikle kurumsal ve büyük firmalar ilgili çalışanlarıyla neden istifa etmek istediklerine dair bir görüşme ya da test yapmak isteyecektir. Buna çıkış mülakatı denmektedir.

Son dönemde Amerikan ve Avrupa iş piyasasında özellikle genç nesli anlamak ve maliyetleri azaltmak için bu tür testler gerçekleşir. Önümüzdeki dönemde bu tür tanımları bilmek avantaj sağlayacaktır. Sizlere önerimiz, yeni kavramları takip edin ve sürekli öğrenmeye açık olunuz.

Çıkış Görüşmesi Neden Yapılır?

Özellikle kurumsal firmalar açısından eski ve deneyimli bir çalışanın istifa etmesi ve yerine yeni bir çalışanın yerleştirilmesi oldukça maliyetlidir. İşten ayrılan çalışanın teknik bir bilgiye sahip olduğu ve yeni çalışana bu teknik bilginin eğitim verilerek aktarılması durumunda bu maliyet daha da artmaktadır. Yapılan araştırmalara göre eski ve deneyimli bir çalışanın yerine yeni bir çalışanın eğitilerek tam hazır hale getirilmesi sürecinde işyerine eski çalışanın yıllık maaşının yaklaşık 3 katı kadar maliyet oluşmaktadır. Bu tutar çok sayıda çalışanı olan kurumsal firmalar açısından ciddi bir maliyet anlamına gelir. Firmalar bu maliyete katlanmamak için çıkış mülakatı yaparak eski çalışanlarının istifalarının önüne geçerek bu ciddi maliyetlerden kaçınmak isterler.

Bazı durumlarda bu görüşmeler sayesinde bazı çalışanların sorunlarının çözüldüğü ve istifa kararından vazgeçtikleri bile görülmüştür.

İşten ayrılan çalışanın yerine yeni çalışanın alınması ve eğitilmesi maliyetinin dışında firmalar açısından iş yapış biçimleri ve iç süreçlerinin iyileştirilmesi açısından da çıkış mülakatları oldukça önemlidir. Bazı firmalar işten çıkış görüşmesi yaptıkları personellerinden aldıkları geri bildirimler sayesinde iş yapış biçimlerini ya da süreçlerini olumlu olarak değiştirmektedir.

İşten Çıkış Görüşmesinin Amacı: Neden Önemli?

Daha önce de belirttiğimiz gibi eski çalışanı kaybetme maliyetinin yanı sıra işten çıkış mülakatı sayesinde firmalar farkında olmadıkları ancak şirket içerisinde ciddi sorunlara neden olan bazı aksaklıkları da fark edebilirler. Örneğin motivasyona dayalı olan pazarlama sektöründe faaliyet gösteren bir firmadan ayrılan başarılı bir satış personelinin çıkış mülakatını baz alalım. Bu çalışan işten çıkış görüşmesinde amirlerinin kendisinin motivasyonunu sürekli düşürdüğünü söylemiş olsun. Ayrıca beklediği motivasyonu göremediğini ve diğer başarılı pazarlamacı ya da satışçı arkadaşlarının da aynı görüşte olduğunu söylesin. Bu çıkış mülakatı sonrasında firma muhtemelen bu ciddi sorunu fark edip gerekli adımları atarak diğer başarılı pazarlamacılarının istifasının önüne geçecektir.

Aksine benzer olaylarda işten çıkış mülakatı yapılmadığını farz edersek kısa süre sonra diğer başarılı pazarlamacıların da istifasıyla şirket sarsılacaktır. Bu durumda olan şirket belki de satışlarda ani ve ciddi bir düşüş gibi kötü durumlarla karşılaşacaktır. Ayrıca kurumsal firmalarda çıkış mülakatı sonuçları belli periyotlarda veriler halinde toplanıp üst yönetime raporlanmaktadır. Bu sayede firmalar çalışanları arasındaki ortalama çalışma kıdemi, hangi yaş aralığı, cinsiyet ya da özellikte çalışanlarını kaybetmekte olduğunu fark edip buna göre gerekli önlemleri alacaktır.

Çıkış mülakatının işyeri açısında olduğu gibi çalışan açısından da faydaları bulunmaktadır. İşten çıkış görüşmesinde mevcut çalışanların genelde gösteremediği cesareti göstererek sorunları anlatan istifa sürecindeki çalışan, bazı durumlarda kararından döndürülebilmektedir. Kararından dönmese bile ilgili çalışan en azından işyerindeki arkadaşlarının koşullarında düzelme olmasını sağlayacaktır. Bununla birlikte, bir sonraki işini düşünerek olumsuz referans oluşmaması adına birçok çalışanın işten çıkış görüşmesinde rahat ve açık olarak fikirlerini ifade ettiklerini söyleyemeyiz. Mülakatlarla ilgili genel bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Çıkış Mülakatı Form Soru Örnekler

Çıkış mülakatının form ve soruları sektörden sektöre hatta firma bazında bile değişmektedir. Mesela tekstil şirketinde çalışan bir firmanın işten çıkış görüşmesi formu ya da sorularıyla ilaç sektöründe çalışan bir firmanın soruları değişebilmektedir. Her sektörün kendine has dinamikleri olması nedeniyle bu durum çok normaldir. Öte yandan yine de bazı sorularla her sektörden işten çıkış mülakatında karşılaşılmaktadır.

Çıkış mülakatı formlarında yer alan sorulardan bazılarını ise aşağıda bilgilerinize sunuyoruz.

  • Neden işten ayrılmak istiyorsunuz?
  • Yaşadığınız sorunlarla ilgili olarak ilgili amirlerinizle görüştünüz mü?
  • Sorunların çözümünde amirlerinizin aksiyon aldığını düşünüyor musunuz?
  • Bu işyerini bir tanıdığınıza tavsiye eder misiniz?
  • İstifanızı geri almak için neyin değişmesini isterdiniz?
  • Aldığınız maaşı yeterli görüyor muydunuz?
  • Zamanı geri alacak olsanız neyi farklı yapardınız?
  • Şayet siz bu şirketi yönetmekte olsaydınız neleri farklı yapardınız?
  • Aldığınız ya da planladığınız eğitimler size göre yeterli miydi?
  • Sizinle birlikte benzer sorunları yaşayan çalışma arkadaşlarınız oldu mu?
  • Diğer arkadaşlarınız bu sorunları çözdü mü?
  • Maaş artışı durumunda işten ayrılma kararınızı gözden geçirir miydiniz?
  • Hangi koşullar altında istifa kararınızı gözden geçirirdiniz?

KariyerYol

Recent Posts

Sosyal Medya Pazarlaması: Nedir Bu Sihirli Değnek ve Ne İşe Yarar?

Globalleşme ve dijitalleşen dünya hayatımıza çok yeni mesleklerle birlikte farklı tanımları da soktu. Bunlardan bazıları…

1 gün ago

İçerik Üreticisi: Dijital Dünyanın Yaratıcı Gücü Kimdir, Ne İş Yapar?

Globalleşmenin teknolojiyle birlikte zirveye çıktığı günümüzde dijitalleşmenin de günlük yaşantımızın her yanını sardığını hepimiz kabul…

1 gün ago

Sosyal Medya Uzmanı Kimdir? Nasıl Olunur ve Ne İş Yapar?

Kabul edelim ki; telefonlarımızı elimizden düşürmediğimiz, günümüzün büyük bir kısmını Instagram'da kaydırarak, Twitter'da gündemi takip…

1 gün ago

Yazılımcı Nasıl Olunur? O Büyülü Kodlarla Ne İş Yapar

Hatırlayacağımız üzere bütün dünyayı sarsan pandemi süreci ve sonrasında herkes eve kapanınca e-ticarette büyük bir…

1 hafta ago

Veri Analisti Nasıl Olunur ve Günlük Hayatta Ne İş Yapar?

Hatırlayacak olursanız milenyumdan yıllardan önce Amiga 500 tipi oyun bilgisayarcıklarına disketler takar oyunlar oynardık. O…

1 hafta ago

Borç Kapatma Kredisi ile Borç Transferi: Finansal Rahatlamanın Yolu

Borçlar... Bu tek bir adet kelimedir evet… Lakin bu kimimiz için sadece bir kelimeyken, kimimiz…

2 hafta ago