İçindekiler
Dünya genelinde İngilizce öğrencileri genelde konuşma, bir o kadar da gramer ile birlikte fazlasıyla kelime öğrenmeye odaklanırlar. Oysa birçok dil bilimci yani linguist’e göre yabancı dilin öğreniminin ilk aşaması listenin yani dinlemedir. Yani bir bebeğin anadilini öğrenirken uzun süre konuşmayıp sadece dinlemesi sürecini göz önüne alalım. İşte doğal yabancı dil öğrenim sürecinde de konuşmaya ya da gramere odaklanmak yerine aslında ilk yapmamız gereken bir süre sadece o yabancı dili dinlemektir. İngilizce dinleme yetkinliğinin geliştirilmesi çok önemlidir. Karşınızdaki kişiyle İngilizce konuşurken onun ne söylediğini anlamadan ya da yanlış anlayarak cevap verdiğinizi düşününce üzülürsünüz. Yani, garip bir durum olurdu… Hele de önemli bir iş bağlantısı ya da iş görüşmesi esnasında bu durum yaşanırsa sonuçları çok ciddi olabilir… Listening teknikleri ve ipuçları dendiği zaman ilk önce belki de dudak büktünüz ama şimdi bu konunun önemi konusunda daha iyiyiz değil mi? 😊
Bu noktada listening ipuçları işinizi tamamen çözmeyecektir ancak yolda, işte , okulda, tuvalette ya da fırsat bulduğunuz her an kulağınıza yabancı dil kaynaklar takıp dinlerseniz ve bunu hayatınızın içine katarak yaparsanız, emin olun İngilizce dinleme seviyeniz artacaktır. Bu da TOEFL ya da IELTS gibi İngilizce yeterlilik sınavlarından tutun da turistik amaçlı ziyaretlerinizde gündelik ihtiyaçlarınızı İngilizce olarak karşılamaya kadar yardımcı olacaktır. Günümüzde dünyanın globalleştiğini ve şirketlerin dijitalleştiğini düşünürsek mesleğiniz ne olursa olsun bulunduğunuz ülkeden yabancı ülkelere uzaktan iş yapabilirsiniz. Yabancı para kurlarını düşünürsek bu da kazançlı bir yol açacaktır. Hele de yazılım sektöründeyseniz, son dönemde dünyadaki yazılımcı açığının size çok katkı sağlayacağını unutmayın deriz.
İngilizce Dinleme yap!
İngilizce öğrenmeye yeni başlayanların bu konudaki en büyük şikâyeti; “dinliyorum ama anlamıyorum ve sıkılıp hemen bırakıyorummm!!” dur. Zınnnn yanlış cevap 😊 Her işte olduğu gibi listening becerisini geliştirme konusunda da ilk ihtiyacınız olacak şey sabırdır. Daha önce belirttiğimiz gibi ana dilini yeni öğrenmekte olan bir bebeğin dil öğrenme sürecini düşünün. İlk başlarda muhtemelen o da çevresinde konuşulanlar anlamıyordur. Yüzümüze ne kadar saf ve anlamadığını belirten ifadelerle baktıklarını hatırlayın lütfen 😊 İşte siz de İngilizce dinleme pratiği yaparken ilk başlarda anlamayacaksınız. Lütfen sıkılıp bırakmayın. Bırakırsanız öğrenme süreciniz de o an durmuş olur. Bununla birlikte sıkılmanız rağmen sabredip dinlemeye devam ederseniz, bir süre sonra yavaşça bazı kelimelerin kulağınıza takılmaya başladığını fark edeceksiniz. Emin olun ki uzun vade de kelimeler cümlelere dönüşecek ve bazı kalıpları dinlediğiniz an anlayacaksınız.
İşte bu şekilde süreci devam ettirmeyi başarırsanız, İngilizce dinleme pratiği yaparken dinlediklerinizi anladıkça keyif almaya başlayacaksınız. Öte yandan şurası açıktır ki; listening çalışması esnasında keyif almaya başladığınız aşamaya geldiyseniz, işin zorlu kısmını aşmışsınız demektir. Tebrikler😊 Bundan sonrası daha hızlı ve keyifli devam edecek, yani İngilizce öğrenme artık sizin için zevkli bir oyun haline gelecektir.
Kendi Sesini Dinle!
Bu seçenek size biraz garip gelmiş olabilir kabul ediyoruz 😊 Lakin, karar vermeden önce lütfen bir dinleyin, yani okuyun 😊 Yapılan bilimsel araştırmalara göre insanların en hassas olduğu seslerden birisi de kendi sesidir. Yani henüz yeni bu dili öğrenmekte olan biriyseniz dahi öğrendiğiniz kelimeleri kendi sesinizle tekrar edip kaydetmeniz İngilizce dinleme becerinizi geliştirme açısından çok faydalı olacaktır. Şöyle ki; kendi sesinize olan hassasiyetinizden dolayı söylediğiniz kelimelerin anlamları da zihninize kazınacaktır. Ayrıca kendi sesinizi dinlerken muhtemel telaffuz “pronunciation” hatalarınızı da fark edeceksiniz.
Ayrıca sadece kelimeleri değil, okuma yaptığınız pasajları, paragrafları ya da okuma metinlerini de sesinizi kaydederek sesli okuyup sonra dinlerseniz İngilizce dinleme pratiği açısından çok faydalı olacaktır. Nasıl? Şimdi biraz ikna oldunuz değil mi😊 Nihai olarak emin olunuz ki İngilizce listening pratiği açısından kendi sesinizi kaydedip sonrasında dinlemek sizin yabancı dil öğrenme yolculuğuna katkı sağlayacaktır.
İngilizce dinleme ve Podcast!
Özellikle Spotify’ın yaygınlaşmasıyla birlikte bütün dünyada global anlamda meşhur olan podcast’ler listening yeteneğinizi geliştirme açısından da çok önemli birer araçtır. Yani okula ya da işe giderken metroda, otobüste veya araba kullanırken kendi ilgi alanınıza göre bir İngilizce podcast dinlediğinizi düşünün. Ayrıca yolda her gün ne kadar zaman harcadığınıza bağlı olarak ayda bu süre toplamda ciddi bir zamana denk gelebilir.
Büyükşehirde yaşayan insanların okula ya da işe giderken yolda ne kadar çok zaman geçirdiklerini hepimiz biliyoruz. Bu bağlamda eğitim, spor, bilim ya da oyunlarla ilgili yüzbinlerce podcast’ten sizin seviyenize uygun olanı seçin ve “her gün” az da olsa İngilizce dinleme pratiği yapın. Bu noktada başta da belirtiğimiz gibi hepsini ya da çoğunu anlamasanız bile lütfen bu pratiği en az 6 ay yapın. Bu süre sonunda İngilizce listening yetenek ve becerinizin ne kadar geliştiğini şaşırarak fark edeceksiniz 😊
İlgi alanı: İngilizce Dinleme Tekniği
Şunu kabul edelim ki; biz insanoğlu eğer bir konuda ilgimiz varsa ya da keyif alıyorsak daha iyi ve verimli yaparız. Konudan bağımsızdır bu gerçek 😊 Futbola düşkün erkekler mesela futbol hakkında ya da tuttukları takım hakkındaki dizileri ya da programları pembe aşk dizilerine göre daha istekle izlerler değil mi 😊 İşte tıpkı böyle İngilizce dinleme yaparken de ilgi alanımıza göre konular bulmalıyız. Yani sözel zekası yüksek olan ve sosyal bilimlere yatkın birisi sırt İngilizce listening yapmak için çıkıp quantum fiziğiyle ilgili bir podcast dinlemeye çalışırsa hem anlamayacaktır ve hem de muhtemelen kısa sürede kapatıp öğrenme konusunu rafa kaldıracaktır. Lütfen sakın rafa kaldırmayın, dil nankördür ve çabuk unutulur 🙁
Öte yandan aynı kişinin ilgi alanına dair bir podcast dinlediğini varsayalım. Dinlerken belki de konuya kendini o kadar kaptıracaktır ki, yaptığı şey ona bir ders ya da öğrenme değil keyifli bir oyun olarak gelecektir. İnanın bu da öğrenme sürecini birkaç kat arttıracaktır.
Genel Fikri Anla!
Bu madde özellikle “mükemmeliyetçi” ya da “sabırsız” arkadaşlarımız için 😊 Evet evet, size söylüyoruz… Yani örneği BBC World News podcastini dinlerken haberde verilen her kelimeyi anlamanız gerekmez. Hatta anadiliniz İngilizce değilse anlamamanız beklenir. Bununla birlikte haberde verilen genel fikri ya da haberi anlamanız yeterlidir. Uzun vadede aşama aşama haberdeki detayları anlama gücünüz artacaktır, emin olun.
Nasıl ki, yabancı dilde bir kitabı okurken cümledeki her kelimeyi anlamasanız da cümledeki genel anlamı çıkarmanız yeterli oluyorsa, işte İngilizce dinleme pratiği yaparken de bütün kelimeleri birebir anlamanıza gerek yoktur. Lütfen bu konuda rahat olun ve tamamını anlamasanız da sabırla istikrarlı bir şekilde dinlemeye devam edin.
Farklı aksanlarla İngilizce!
Bir an için Londra’da olduğunuzu düşünün, müthiş bir British aksanıyla yanınıza gelen biri sizinle konuştu diyelim. Sonrasında yolda birine bir adres sordunuz. Sürpriiiz bu kişi Liverpool’dan ya da bir İrlandalı? İşte o zaman bu maddede ne demek istediğimizi anlardınız 😊 Yani İngilizcenin içinde öyle farklı aksanlar vardır ki, dinlerken iki kişinin aynı dili kullandığına inanmanız çok zordur. Bu bağlamda size tavsiyemiz temelde İngilizce İngilizcesi yani British English olmak üzere, farklı aksanlar olan Amerikan, Kanada, İrlanda, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi aksanları da ara ara mutlaka dinleyin.
Farklı aksanları dinlemek hem zihninizde kayıtlı olan kelimelerin farklı okunuşlarının tetiklenmesine yol açacak ve hem de İngilizce dinleme becerinizi geliştirecektir. Farklı aksan kaynakları için arama motorlarına mesela “Kanada aksanı örnekleri” gibi kalıplar yazıp aratabilirsiniz.
Aynı Anda Metni Oku!
Yapılan araştırmalara göre insanlar beyninin iki boyutuyla öğrendiği bilgileri daha zor unutur. Aynı zamanda insan beyninin iki boyutlu çalışması o an yaptığı aktiviteyi (örneğimizde listening ) daha iyi ve hızlı yapmasını sağlar. Mesela İngilizce herhangi bir dinleme aktivitesi yapmadan önce mümkünse o metni önce okumanız önemlidir. Okurken zihninizde yer eden metin ve kelimeler dinleme esnasında daha kolay fark etmenizi sağlayacaktır.
Bu şekilde listening yapmanız beyninizin hem okuma hem de dinleme yeteneğini aynı anda çift boyutlu çalıştıracaktır. Yani dinlemeden önce okuduğunuz metni isterseniz aynı zamanda dinleme yaparken de gözlerinizle takip edebilirsiniz. Böylece beklediğinizden daha fazla ve hızlı şekilde hem listening ve hem de reading yani okuma beceriniz gelişecektir.
Uyku ve Listening Pratiği
Bu başlık biraz tartışmalıdır. Yani, bir kısım bilim adamı ya da İngilizce dil bilimci linguist, uyurken dinlenen İngilizce kaynakların insana fayda olmayacağını savunmaktadır. Öte yandan diğer bir kısım linguist ise uyurken yapılan İngilizce dinleme pratiğinin insanın beynine ya da bilinçaltına işlediğini savunmaktadır. Bu görüşteki kişilere göre, beyin o an uyku esnasında öğrenme sürecine devam etmektedir. Yani siz uyurken farkında olmadan da olsa dinlediğiniz İngilizce kaynak bilinçaltınıza kaydedilmekte ve beyninizin yabancı dil öğrenme kısmı çalışmaktadır. Bunu yapınca ertesi gün daha yorgun uyanmanız ve kendinizi dinlenmemiş hissetmeniz doğaldır 😊
Her iki görüşün de destekçileri vardır. Bize göre bu kişi bazlı değerlendirilecek bir konudur. Yani dilerseniz birkaç gece uyurken İngilizce dinleme pratiği yapıp kendi dil öğrenme gelişiminizi izleyin ve kararı ona göre kendiniz verin. Ya da haftada birkaç gün gece uyurken İngilizce listening kaynağınızı açık bırakın diğer günler ise yapmayın. Orta yol her zaman iyidir değil mi 😊
İngilizce Listening Uygulamaları
Evet bu başlıkta kendimizin de kullandığı ve faydalı olduğunu düşündüğümüz İngilizce dinleme uygulamaları ile bazı podcastların isimlerini paylaşacağız. VOA news, BBC World News, Luke’s English podcast, Financial Times günlük podcastları gibi birçok kaynak İngilizce öğrencileri ya da öğrenme heveslileri için bedelsiz olarak internette bulunmaktadır.
İngilizce dinleme kaynakları için maddeler halinde kısa bir liste yapacak olursak:
- BBC Global News podcast,
- Financial Times News Briefing podcast, (her gün yayımlanır ve gündemi 10 dakika ile özetler.)
- Economist Podcasts,
- Sky News Daily Podcast,
- Inside Europe Podcast – Deutsche Welle
- Luke’s English Podcast,
- BBC Hard Talk,
- BBC The Real Story podcast.
Bu podcastları Spotify ya da Google Podcast uygulamalarında ararsanız karşınıza bedelsiz olarak çıkacaktır. Yabancı dil öğrenmenin bu en kritik aşamasını umarım atlamaz ve gereken önemi gösterirsiniz.